#2

Theatervormgeving

Niet alleen de locatie in Drachten, een jaren zestig machinefabriek, maar ook de algemene verpaupering van bestaande bedrijventerreinen zijn het uitgangspunt geweest voor de voorstelling verbouwval. Bedrijven vestigen zich, bij uitbreiding of op zoek naar een “moderner” pand, liever op een goedkoop nieuw terrein dan deel te nemen aan moeizame herstructureringsprojecten. Dit heeft tot  gevolg dat er steeds meer groene open gebieden in Friesland verdwijnen en het landschap vol komt te staan met grote stalen blokkendozen. Een herwaardering of herstructurering van bestaande bedrijventerreinen kan er voor zorgen dat Friesland groener en weidser blijft…..

Hoewel de machinefabriek er tegenwoordig al erg vervallen en verlaten uitziet neemt de voorstelling het publiek mee terug in de tijd, de tijd waarin de fabriek een voorbeeld was van het functionalistische bouwen (modern bouwen). Het gebouw vormt het decor waarin de jonge architect worstelt met zijn rol; als lastige perfectionist in de ogen van de bouwers en als zwevende dromer in de ogen van de opdrachtgevers.

De architect nu, blikt terug op de strijd die hij toen heeft moeten leveren en denkt na over de vergankelijkheid van zijn gebouwen en zijn idealen. De moraal van het verhaal is dat eigenaren vroeg of laat, en in de meeste gevallen te vroeg, afstand doen van hun eens zo moderne bouwwerk en waardoor de verpaupering van de omgeving begint. Dat afstand nemen doet ook het publiek, die doormiddel van een verplaatsbare tribune, steeds verder van het gebouw komt af te zitten.

< vorige realisatie volgende realisatie >