#14

grafisch museum

Het was een hele uitdaging om van drie losse verhuurbare kantoorunits in een monumentaal pand één eigentijds museum te maken. Begonnen is dan ook met het afpellen van het interieur om de ziel van het gebouw weer te vinden.  Door de zware grote machines lag er ook constructief een behoorlijke uitdaging. Toch is het gelukt om in een zeer kort tijdsbestek te samen met vele de vrijwilligers het nieuwe GR-ID, Museum voor het realiseren van grafische ideeën, te openen.

Er is gekozen om met ‘echte’ materialen te werken, die eer doen aan de ambacht van het grafische vak. Zo vormen de massief houten vloer en de  stalen elementen waaronder de balie, de trappen en de radiatoromkleding te samen een eigentijdse tegenhanger in het monumentale gebouw.  Deze elementen zetten de indrukwekkende bijzondere machines extra kracht bij.

Bij binnenkomst valt meteen de hoge wand op die speciaal voor het grafisch museum door Jelle Post ontworpen is. Daarna volgt het winkel gedeelte die tevens gebruikt wordt voor als er lezingen, concerten of workshops zijn. De grote stalen balie staat hierin centraal. Het grote gebaar is multifunctioneel. De kluisjes zitten erin verwerkt, je kunt je kaartje of een kopje koffie kopen, producten worden er op tentoongesteld en hij dient als magnetisch bord. Het staal van de balie is een terugkomend materiaal door het hele museum. Wat verder opvalt in deze ruimte zijn de kleurrijke vitrages en de grote vitrinekasten in de ramen aan de straatzijde. Op de tussenetage van deze ruimte bevindt zich de personeelskantine en het directiekantoor die gescheiden worden door een grote kastenwand. De ruimte is licht zodat mensen vanaf de straatzijde worden uitgenodigd om naar binnen te gaan.

De zaal ernaast heeft een geheel andere sfeer. Het is zo ontwerpen dat elke machine zijn eigen ‘podium’ heeft. In deze ruimte is gewerkt met een donker kleurenpallet, 5 verschillende tinten zwart. Het vormt een spannend geheel met de uitgelichte, robuuste machines.

Bezoekers worden hier verwelkomd door deskundigen uit het vak die hier werken en rondleidingen en/of demonstraties geven.

Via de hardstenen wenteltrap bereik je de eerste verdieping.  De wisselende expositieruimte vraagt om een meer serene sfeer zodat deze voor allerlei verschillende exposities geschikt is. De overheersende kleur is hier dan ook wit. In combinatie met de inval van het daglicht, geeft dit een bijzondere sfeer. Op de tussenetage is het Werkmann atelier ingericht. De beide ruimtes worden afgescheiden door semi-transparant golfplaat. Hierdoor is vanuit de expositie ruimte alvast een schim te zien van wat er zich in het Werkmann atelier afspeelt. Dit is namelijk een levendige ruimte waar workshops gehouden kunnen worden. De levendigheid straalt er vanaf door de vele hangende, drogende kunstwerken, de verfpotten en de grote ‘bekliederde’ werktafels.

< vorige realisatie volgende realisatie >