#7

dakopbouw

Al 25 jaar runt de familie Sterkenburg op een bijzondere plek op Lauwersoog een succesvol visrestaurant. Het succes hebben ze te danken aan de kwaliteit van de vis want de uitstraling van het bestaande gebouw is net als de rest van de bebouwing op Lauwersoog erg sober, industrieel en introvert. Op regenachtige dagen oogt Lauwersoog dan ook als een ongure plek. In opdracht van de gemeente waren er daarom al enkele visies verschenen: Visje Lauwersoog en Ontwerpatelier Lauwersoog maar echt iets concreets kwam er niet van de grond. De familie Sterkenburg wilde niet meer wachten en hebben daarom zelf de stoute schoenen maar aangetrokken. Als uitgangspunten gaven ze mee dat het een opvallende, frisse uitstraling moest hebben maar wel laagdrempelig moest zijn, want zo zegt de heer Sterkenburg altijd : “Ik ben visboer en geen restauranthouder”.

In samenwerking met architect Ab Knegt is de zoektocht begonnen om van een anonieme loods een toegankelijk visrestaurant te maken. In de eerste plaats is er voor gekozen om het restaurant met het terras als het ware op te tillen zodat je veel beter kunt genieten van het grandioze uitzicht. Aan de zuidkant van de locatie bevindt zich namelijk het Lauwersmeer (voormalige Lauwerszee) en de huidige jachthaven en aan de noordkant de Waddenzee, de visserijhaven en toekomstige jachthaven.  De ligging tussen twee zeeën verklaard de keuze van de kleurige strandhuisjes.

Het nieuwbouwgedeelte wordt in verband met de klimaatverandering zo’n 30 cm opgetild. Op de begane grond komt de verkoop van verse vis, een speelmogelijkheid voor kinderen en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Een flauwe trap en een lift in het gebouw zorgen voor de toegankelijkheid voor minder validen.

< vorige realisatie volgende realisatie >